Post Polio és a kontrollált tápanyagbevitel

Senki nem mondta, hogy a gyerekkori megpróbáltatásokkal még nincs vége a tortúrának

Bár én csak mindennapos bejáró voltam a Heine-medine utókezelőbe, kezelés-gyógytorna vagy kezelés-járástanulás, de anyám minden este bekötözött a gipszágyba, s mindkét lábamra felkötözte a lábfejtől combtőig érő gipszcsizmákat.

Éjszakánként ilyen nyomorúságos, kiszolgáltatott, kipányvázott helyzetben miről is álmodozik egy lány: repül szabadon, szárnyal magas hegyek felett, óceánokon keresztül. Világhírű operaénekesként bejárja a világot, majd később világhírű divattervezőként a világ nagyvárosaiban éli életét.

Gyerekkorom legszebb pillanata volt, amikor 14 évesen közölték, most már többet nem tudnak tenni értem. Nem kell már sem a gipszágy, sem a gipszcsizmák.

Lettem, amilyen lettem. Féloldalas, sánta. Viszont gép nélkül jártam.

Senki nem mondta, hogy mire számítsak, mert előbb-utóbb beüt a krach

18 évesen, ahogy nőtt a nyakam, dülledt ki a szemem, úgy ment el a hangom. 19 évesen már nem bírt nézni a főnököm a Május 1 Ruhagyárban. Megfogta a grabancomat és elvitt egy pajzsmirigy vizsgálatra. Mindig jött velem, végig velem volt, fogta a kezem, mert tudta, ha orvost látok, már rosszul vagyok.

A gyógyszerektől 3 hónap alatt 100 kilós lettem. A túlsúllyal pedig számos probléma került felszínre. Még több gyógyszer, még több probléma. Ördögi kör. Féloldalasan, sántán, hot kövéren semmi mást nem mondtak még az orvosok sem, csak azt, hogy fogyjon le. Tudom, de hogyan?

Senki nem mondta, hogy 63  sikeres fogyokura, az nem siker.

Senki nem mondta azt sem, hogy Csernobil másnapján moszkvábol hazajönni nem éppen jo időzítés.

UGORJUNK! 1994. Pajzsmirigy eltávolítás.

Műtét előtt 3 hónappal meglátogatott egy szomszédom, adott egy telefonszámot. Lehet, hogy tudnak neked segíteni.

Felhívtam, elmentem, elkezdtem 1994.06.30-án. Ez az ujjá-születési dátumom.

ITT Azt mondták, életmód váltással hosszútávú, stabil eredményeket lehet elérni.

Így történt. Szóról-szóra, pontról-pontra.

Nem csak a súlyomat tudtam kontrollálni, teljesen gyógyszermentesen élni, a sovány izomtömegemet is karban tudtam tartani több mint 20 évig. Trükk: kiegyensúlyozott étrend (nálam glutén és tejmentes, heti 3x gluténmentes vegán) , különös tekintettel a személyre szabott növényi fehérjebevitelre, megfelelő mennyiségű víz, napi szintű sport, joga, relaxációs technikák napi szinten, jo alvás, hála )

Senki nem mondta azonban, hogy van egy u.n. post polio szindróma

Azért ez rendesen megtréfált öregkoromra.

A POST-POLIO LEVÉL – fordította Vargha Dóra

  2010.11.28. 16:41

Alapvető információk a Poszt-Polio Szindrómáról Heine-medinesek orvosai, családtagjai és barátai részére.

„Dr. Richard L. Bruno
(az eredeti, angol nyelvű levél: http://www.postpolioinfo.com/letter.php)
A Nemzetközi Poszt-Polio Munkacsoport elnöke, a Post-Polio Intézet igazgatója Nemzetközi Poszt-Polio Oktatói és Kutatói Központ; Englewood (New Jersey) Kórház és Egészségügyi Központ, USA

Mi az a post-polio szindróma? A Poszt-Polio szindróma (PPSz, más néven a poliomyelitis avagy Heine-medin kór utóhatásai) váratlan, és sokszor bénító tünetek együttese – túlzott fáradékonyság, izomgyengeség, izom és ízületi fájdalom, alvászavar, érzéstelenítésre, hidegre és fájdalomra való fokozott érzékenység, nyelési és légzési nehézségek – melyek körülbelül 35 évvel a poliovírus támadása után alakulnak ki a bénult Heine-medinesek 75%-ában és a nem bénult esetek 40%-ában. Körülbelül 2 millió polio túlélő van ma Észak-Amerikában és 20 millió világszerte. A PPSz létét több orvosi folyóiratcikk is igazolja, többek között a Journal of the American Medical Association, a Journal of the American Medical Association, az American Journal of  Physical Medicine and Rehabilitation és a The New England Journal of Medicine.

Mi okozza a PPSz-t? A PPSz-t az évtizedek alatti „túlterhelés” okozza. A poliovírus a mozgásért felelős idegsejtek 95%-át megrongálta és legalább 50%-át elpusztította az agyalapban és gerincvelőben. Gyakorlatilag a test minden izmát érintette így a polio, csakúgy, mint az agyat aktiváló idegsejteket, melyek az ébren tartják az agyat és a figyelmet összpontosítják. A megmaradt idegsejtek úgy kompenzálták sérültségüket, hogy mintegy extra telefonzsinórként nyúlványokat növesztettek, hogy aktiválni tudják az árván maradt izmokat, melyek idegsejtjeit elpusztította a vírus. Ezek a túlnyúlványozott, sérült neuronok most meghibásodnak és elhalnak a túlterhelés miatt, izomgyengeséget és fáradékonyságot okozva. A meggyengült izmok túlzott használata pedig izom és ízületi fájdalmat, valamint nyelési és légzési nehézséget okoz.

Hogyan lehet diagnosztizálni a PPSz-t? A PPSz diagnosztizálása nem lehetséges semmilyen vizsgálattal, az elektromiográfiát is beleértve. A PPSz jelenlétét úgy lehet megállapítani, ha az új tünetek minden más lehetséges okát kizártuk, többek között a rendellenes légzést vagy idegrángást, amely sok Heine-medines álmát zavarja, a lassú pajzsmirigyműködést és a vérszegénységet. Más neurológiai vagy izom betegségek szinte sosem okoznak PPSz-t.

Életveszélyes a PPSz? Nem. Azonban a sérült agyi aktiváló idegsejtek miatt a Heine-medinesek nagyon érzékenyek a gázzal és intravénásan kapott érzéstelenítésre és nyugtató szerekre, és ezekből alacsonyabb dózisra van szükségük. A heine-medineseket sokszor nehezebb altatásból felébreszteni és akár egy fogászati helyi érzéstelenítés is okozhat légzési és nyelési nehézségeket.

A PPSz súlyosbodó betegség? A PPSz sem nem súlyosbodó, sem nem betegség. A PPSz-t az okozza, hogy a test elfárad abban, hogy túl sok munkát végez túl kevés, a poliovírus által megtámadott, túlnyúlványozott idegsejttel. Ugyanakkor egy kutatás szerint Heine-medinesek, akik izomgyengeségük kezelés nélkül hagyták, évente a megmaradt és túlterhelt mozgató neuronjaik 7%-át vesztették el.

Létezik gyógyír a PPSz-re? Igen. A Heine-medineseknek tartalékolniuk kell az energiájukat és le kell állniuk testük túlterhelésével annak érdekében, hogy megőrizzék képességeiket. Kevesebbet kell sétálni, ajánlott a segédeszközök használata – lábgép (járógép), bot, mankó, kerekesszék -, érdemes a nap folyamán pihenő szüneteket beiktatni és beszüntetni minden tevékenységet, amikor a tünetek megjelennek. Továbbá, mivel sok Heine-medines hipoglikémiás (alacsony vércukorszint), a fáradékonyságot és izomgyengeséget javíthatja, ha fehérjét reggeliznek és napközben többször esznek kisebb adag, alacsony zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú ételeket.

Nem a torna az egyetlen mód arra, hogy a gyenge izmokat megerősítsük? Nem. Az izomgyakorlatok a túlterheltséghez járulnak hozzá. A konditeremben nem „a zsír ég”, hanem a poliovírus által károsodott idegsejtek égnek ki. A Heine-medinesek általában nem tudnak olyan intenzív mozgást végezni, mellyel a szívüket erősíthetnék. A nyújtás segíthet. De bármi is legyen a terápia, nem válthatja ki vagy súlyosbíthatja a PPSz tüneteit.

Lehet eredményes a PPSz kezelése? Igen. A legrosszabb esetben stagnálnak a tünetek, miután az illető abbahagyja izmai túlterhelését. Legtöbb Heine-medines esetében csökken a fáradékonyság, a gyengeség és a fájdalom, amint elkezdenek odafigyelni magukra és kezeltetik az esetleges alvási zavarokat. Azonban, mivel mozgáskorlátozottságukhoz lelkileg fájdalmas, múltbéli tapasztalatok járulnak, sokan nehéznek találják, hogy vigyázzanak magukra, lassítsanak, mozgáskorlátozottnak nézzenek ki, vagy segítséget kérjenek és segédeszközöket használjanak.

Hogyan segíthetnek az orvosok, családtagok és barátok? A Heine-medinesek életük nagy részét azzal töltötték, hogy „normális”-ként éljenek, épnek tűnjenek. Újra felölteni a járógépet, melytől gyerekkorukban megváltak, vagy sűrű időbeosztásukon lazítani nehéz és ijesztő lehet. Így hát a családtagoknak és barátoknak támogatni kell az életmódváltást, és elfogadni a Heine-medinesek fizikai korlátait és új segédeszközeiket. A legfontosabb, hogy a családtagok és barátok átvegyék az olyan megterhelő feladatokat, melyeket a Heine-medinesek képesek megcsinálni, ám nem javallott nekik. Az orvosoknak, családtagoknak és barátoknak tájékozódniuk kell a PPSz okairól és kezeléséről, és meghallgatni a heine-medineseket ha a PPSz-ről vagy az életmódváltásról szeretnének beszélni. De a családtagok és barátok nem vehetik át az irányítást a Heine-medines élete fölött. Sem a gyengéd figyelmeztetés, sem a jóindulatú noszogatás nem fogja rávenni a Heine-medinest, hogy megegye a reggelijét, botot használjon, vagy pihenő szünetet tartson. A Heine-medineseknek saját maguknak kell felelősséget vállalni a saját testük ápolásában, és nekik kell segítséget kérniük ha szükségük van rá.

Kérjük hogy ha akár Heine-medines, akár nem, másolja le ezt a levelet és adja orvosának. Az Ön segítségével minden orvos tájékozódhat a PPSz-ről és így olyan kezelést tud nyújtani a Heine-medineseknek amilyenre nagyon is szükségük van.

Köszönettel, Mia Farrow, Heine-medines                             Thaddeus Farrow, Heine-medines

a Poszt-Polio Levél kampány társelnökei”

MOST már viszont arra is van megoldásom

  • megerőltető séták nélkül mégis hogyan tudjak 10000 lépésnek megfelelő izommunkát végezni megerőltetés nélkül
  • mit kell tennem azonnal, ha nem engedelmeskedik valamelyik lábam, vagy kezem

ÚGY LÁTOM, Van és lesz is még számos kérdés, megoldandó feladat

A nyomorúságos pillanatokban, amikor hirtelen úgy elfárad az ember, hogy azonnal le kell ülnie, vagy feküdnie, vagy amikor lépne, de a lába nem mozdul – legalább fel tudja idézni, milyen volt, amikor Los Angelesben először megpillantotta a hatalmas hullámokat az óceán partján, Athénban milyen a naplemente, Andorra legmagasabb pontján nyáron hógolyózni, majd néhány órával később Barcelonában fürdeni a tengerben. Milyen kellemes a víz novemberben Lisszabonban, hogyan vehetünk Thalasso kúrát  Roscoffban, ha már Franciaországban járunk ……. igaz nem operaénekesként, nem divattervezőként, csak egy egyszerű Herbalife tanácsadóként.

#maradjotthon mert itt a KORONAVÍRUS

Post-Polio Health International (PHI), a poliovirus túlélőinek nemzetközi szervezete, 2020. március 12-én közleményt adott ki a poliovírus okozta gyermekbénulás következményeivel élő személyeknek a koronavírus megbetegedésekkel kapcsolatos aggodalmaira. A közlemény összegzése a következő:

  • A poliovírus és annak utóhatásai önmagunkban nem okoznak immunrendszer elégtelenséget. Ezért a poliovírus túlélőinél nem nagyobb a valószínűsége, mint a poliovírus által soha nem érintett személyeknél, annak, hogy a koronavírus megfertőzze őket, vagy a vírus hatására komoly betegség alakuljon ki.
  • Az USA-ban és Kanadában élő poliovírus fertőzést túlélő személyek életkora meghaladja a 60 évet, így koruknál fogva ’magasabb kockázatú’ csoportba kerülnek és nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk a vírus okozta súlyos betegség, mint a fiatalabb személyeknél.
  • A poliovírus azon túlélői, akiknél a vírus eredetileg a légző izmokat is érintette, és/vagy jelenleg bármilyen légzőszervi problémákkal élnek, ’magasabb kockázati’ csoportba kerülnek akkor, amikor bármilyen, beleértve a korona vírus okozta, légúti fertőzést kapnak.
  • Ugyanúgy, mint a poliovírus által soha nem érintett személyek esetében, ha egy poliovírus túlélőnek diabétesze, szív rendellenessége, komoly vese betegsége, vagy egészségi állapota vagy bizonyos gyógyszerezés következtében immunrendszer problémái vannak, magasabb kockázattal alakul ki komplikáció, ha koronavírussal fertőződnek meg (COVID-19)

A közlemény szerint követni kell az utasításokat – rendszeres kézmosás, a kézzel gyakran érintett felületek fertőtlenítése, köhögések és tüsszentések eltakarása, nagyobb tömegek elkerülése különösen a rosszul szellőztetett helyeken, otthon maradni megbetegedés esetén, utazások elkerülése, pl. hosszú repülő utak, hajóutak, ha nem szükséges. Amennyiben valaki köhög, vagy magas láza van (38 foknál nagyobb) – különösen akkor, ha érintkezett valakivel, akinek korona vírus fertőzése van vagy nemrég karanténban volt, kérje telefonon orvos tanácsát, hogy hogyan tovább. Ha légzési problémái rosszabbodtak, valószínűleg kórházban lesz szüksége orvosi ellátásra, de telefonáljon előtte, hogy a sürgősségi szoba rendelkezésre álljon, mire megérkezik. Ugyanígy, ha mentőt hív, kérjük, tudassa előre, hogy valószínűleg koronavírussal fertőződött meg, annak érdekében, hogy a megfelelő óvintézkedésekre sor kerülhessen.

Az eredeti közlemény https://www.facebook.com/polioplace/photos/a.314677061926667/2912864048774609/?type=3&theater

Szoval #maradjotthon
Engedtessék meg néhány gondolat egy olyan öregasszonytól aki az előző világjárvány fertőzött túlélője.
* világjárványok voltak, vannak, lesznek. A legutóbbi a polio vírus okozta volt az 50-es években. Nem ismert határokat, sőt nevével ellentétben (a fiatalabb nemzedék kedvéért ez volt a járványos gyerekbénulás) nem volt se korra, se nemre, se vallási hovatartozásra tekintettel Szedte áldozatait rendesen, sok fertőzött túlélte, sőt élünk ma is jo néhányan. A járványt a világméretű összefogásnak köszönhetően megszüntették.
Miből gondolja valaki, hogy ez a mostani vírus csak az öregek között fog kaszálni? Szóval #maradjotthon
* a világjárvány megszűnt, de évekkel, évtizedekkel később kiderült, hogy nem nyomtalanul. A megpróbáltatások koránt sem értek véget. Az orvosok, tudósok, kutatok munkájának köszönhetően fény derült arra, miért és milyen betegségek társulnak jellemzően, társulhatnak, ahogy az idő halad előre. (görgess vissza és lásd a 2010.11.28-án kelt  közleményt)
Miből gondolja valaki, hogy ez a mostani vírus nyomtalanul el fog múlni, akár tünetmentes hordozóknál, akár fertőzött túlélőknél? Szóval #maradjotthon
* mint post-polios már értesültem a nemzetközi szervezettől számomra néhány érdekes dologról, hiszen már előre jelezték melyek azok a betegségek (főleg ha halmozottan birtokolja valaki) amelyek magasabb kockázati csoportba sorolja, sorolhatja át az adott személyt. (megjegyzem érdemes odafigyelni a dátumokra – csak hogy tudd idehaza mennyire vagy megvezetve, s bekajálod a korcsoportra és „nem tudjuk milyen betegcsoportokat érint” kormányzati kommunikációt ) .
Miből gondolja valaki, hogy a szív és érrendszeri, légzőszervi, cukor, emésztőrendszeri, vese, pajzsmirigy…. problémák a 60 év felettiek privilégiuma? Szóval #maradjotthon
* Programajánló! A táplálkozás, életvitel mindenkinek a saját felelőssége. De ha unatkozol, egyedül vagy, vagy nincs ötleted, vagy a minőségi táplálkozást ki akarod próbálni, tarts velem. KaranténKonyha sorozatom a rendelkezésedre áll.

VMM HotelMama névjegy

Van még két hírem. Tudod a jó és a rossz!

  • Az ideális testsúly, forma, jó közérzet, magas energiaszint elérése, megtartása egy életre szóló projekt
  • Elérni, felépíteni egy kérdés. Hogyan tartsuk meg hosszútávon?

JÓ HÍREK ITT!

ROSSZ HÍREK ITT!